Tailandietiško „red curry“ improvizacija lietuviškos virtuvės sąlygomis

Tailandietiško „red curry“ improvizacija lietuviškos virtuvės sąlygomis

Tereikėjo „tik“ kelių mėnesių, kad prisimintume, ko išmokom Tailande maisto gaminimo kursuose ir pagaliau namie pasigamintume geriausią pietryčių Azijos patiekalą – raudonąjį karį. Kadangi abu kartus gavosi netikėtai skaniai (galvojom, kad viskas sudėtingiau), pasidalinsim nuotraukomis ir improvizacija (nes receptu tai vadinti kažin ar galim).

Keptuvėje tas gėris atrodo šitaip:


Beveik visko, ko reikia raudonajam kariui, Lietuvoje galima rasti, išskyrus keletą daržovių ar žolių – bet išsivertėm ir be jų. Pirmam kartui viską pirkom iš „Skonio studijos“ (Basanavičiaus g. yra toks Azijos maisto taškas), antram kartui radom ir IKI, Maximoje – yra ten atskiros lentynos Azijos patiekalams. Yra ir RIMI, Prismoje – žodžiu, problemų su ingridientais nebėra.

Esminiai dalykai tokie – kokoso pienas (4 žmonėms persivalgyti užteko litro, dviems – 400 ml skardinės):


Toliau, iš kairės – tirštas juodas austrių padažas (oyster sauce, arba dar tinka fish sauce), raudonojo kario pasta (čia esminis ingridientas, Tailande mokėmės, kaip ją pasigaminti, bet Lietuvos sąlygomis būtų per sudėtinga – geriau pirkti paruoštą, būna indeliuose arba popieriniuose pakeliuose, kaip prieskoniai), marinuoti pipirai – bet nebūtini, jei nenorit, kad burnos degtų, kaip mums buvo pirmąjį kartą.


Geras dalykas, nors ir neprivalomas – supjaustytas marinuotas bambukas, skardinės mums porai kartų užteko:


O toliau jau improvizacija – žiūrėjom, ką turim iš būtinų ingridientų, jei neturim, ieškojom alternatyvų, ir visai sėkmingai. Jei iš eilės, prie visų išvardintų dalykų dar naudojom:
– vištienos filė,
– paprika,
– briuselio kopūstai (bet nebūtini – sugalvojom įdėti antrą kartą, tiko, gerai pakeičia Lietuvoje nesančių tailandietiškų mažų eggplant – nemaišykit, čia ne baklažanas, nors ir vadinasi taip pat. Bandėm ir su brokoliu – galbūt net geriau),
– imbieras (stambiai pjaustytos kelios skiltelės, tik dėl skonio, valgyt jo nereikia),
– poros pomidorų (improvizavom, netrukdė),
– morkų (mes pamiršom įdėti, netrūko, bet jums siūlom:),
– pora skiltelių česnako,
– džiovintas bazilikas (vietoj nedžiovinto baziliko lapų Azijoje),
– pusė laimo citrinos (vietoj citrinžolės, nors gal jos ir Lietuvoje galima rasti, velnias žino),
– pora šaukštų cukraus,
– šaukštelis cinamono,
– ryžiai.

O toliau viskas paprasta net tokiems „virėjams“ kaip aš:) (Edita buvo asistentė, perleido atsakomybę man – nes dėl šito kario aš labiau pamišęs nei ji. Arba ji manė, kad garantuotai susimausim, dėl to pabėgo nuo atsakomybės iš pat pradžių:) Wok’o, aišku, neturim, tai darėm viską paprastoj keptuvėj.

Pirmiausia į keptuvę įvarvinam puodelį kokosų pieno ir pridedam pora šaukštų raudonojo kario pastos, kol ji ištirpsta piene. Tada suverčiam siaurom juostelėm pjaustytą vištienos filė, ir kepam. Kol iškeps.

Toliau dar paprasčiau – suverčiam visas daržoves (bambukai, paprikos, Briuselio kopūstai, morkos, česnakas, pomidorai, imbieras) bet kokias tvarka, vaizdas bus maždaug toks (mūsų bandymas nr.1):


Arba toks (bandymas nr.2, kai įdėjom Briuselio kopūstų):


Tiesa, Laose raudonąjį karį dažniausiai gamindavo su bulvėmis – visai lietuviškas variantas, reikės pabandyti ir jų įdėti. Ir iškart po to nieko nelaukę supilam likusį kokosų pieną:


Ir sudedam prieskonius ir padažus: 2 šaukštai austrių padažo, pora šaukštų cukraus, šaukštelis cinamono, druskos, išspaudžiam laimą, privarom baziliko, jei norit aštriai – įpjaustykit porą marinuotų pipirų (bet atsargiai – raudonojo kario pasta jau yra aštri, tai jei nemėgstat aštriai, pipirų neprireiks), lyg ir viskas – paliekam kepti/virti kažkiek laiko. Neilgai, turbūt kad daržovės apvirtų, aš ne koks Oliveris, kad ką nors tiksliau galėčiau pasakyti apie virtuvę 🙂

Ir viskas, vaizdas keptuvėje ir kvapas patys pasakys, kada galima valgyti.


Tiesa, vos nepamiršau – lygiagrečiai reikia išvirti ryžius:


Sudoroti šitą gėrį galima dviem būdais. Tailandietišku, kaip ir vietiniai ten valgo – ant ryžių užsideda/užsipila raudonojo kario turinio. Editai šitas būdas labiau patinka, ypač jei karis gaunasi aštrus, nes ant ryžių galima mažiau padažo/sriubos užsipilti ir taip sumažinti aštrumą:


Aš Tailande atradau kitą būdą, visada taip ir valgydavau – raudonąjį karį valgyti kaip tirštą sriubą, ją vis papildant ryžiais. Nesidedu visų iškart, kad jie neištižtų – man taip skaniau. Jei išrasit dar naujų būdų, praneškit, išbandysim.


Va, pavariau kaip koks virėjas, juokiasi dabar tie, kas mane pažįsta 😀

Skanaus – jei neragavote tikrojo red curry Azijoje, sunku bus palyginti, kokį skonį išradote, bet jei mėgstat tipišką tailandietišką saldų-aštrų-rūgštų skonį, turėtų patikti. Ir labai sotu. O Lietuvoje ne viename tailandietiško maisto kabake kažko panašaus nematėm – kariai ten gerokai skiriasi nuo originalių.

Kam dar trūksta tikslumo – googlinkit red curry receptus, jų pilna internete. Pvz. šitas, arba šiek tiek kitoks iš Beatos virtuvės. Arba kažkienio video vaizdelis (kas įrašą skaitot per facebooką ir nerodo, pažiūrėsit originaliam įraše čia):

Ir informuokit apie sėkmes ir nesėkmes!:)

O vasarą siūlėm tokį tailandietiško „šašlyko“ vėrinį – irgi labai gerai 🙂

PS: nepamirškit paspaudinėti Kalėdinės akcijos skydelio viršuje dešinėje – IKI pinigais paremsite vaikus.

Karolis Žukauskas

Karolis Žukauskas

11 Comments

  • Karvė

    Atrodo labai gerai – šią savaitę būtinai bandysim 😀

    2009 12 14 at 00:16
  • jurate

    Jau vien skaityt buvo smagu 🙂

    2009 12 14 at 08:13
  • Anonimiškas

    Na tikrai Karoli sunkiai tave isivaizduoju burianti kazka virs keptuves:)toks "zemiskas" patiekalas atrodo:) tik man kazkaip keista ar nesipjauna kokosu pienas su tuo austriu padazu. Biski sunkiai isivaizduoju kokosa ir zuvi vienam katile,nors turbut tas kario astrumas viska "uzmusa":)

    A.

    2009 12 14 at 13:55
  • karolis

    Mes dviračio neišradinėjom, patikėjom tailandiečiais, kurie tokį kokosų pieno ir austrių padažo derinį naudoja – o austrių padažas juk nėra kaip žuvis, viskas ten ok su tokia kombinacija, patikėk:)

    2009 12 14 at 14:23
  • Ieva

    A kiek šitas malonumas kaštuoja? 🙂

    2009 12 14 at 21:54
  • karolis

    Ah, tiesa, apie kainas pamiršom. Esminiai azijietiški ingridientai – oyster sauce tiksliai nepamenu kiek, nepigus, berods keliolika litų (jei neklystu), bet jo užteks ilgam. Kokoso pienas – litras apie 10 litų, skardinė mažiau. Raudonojo kario pasta – toks indelis kaip nuotraukoje 2-3 kartams kainuoja 7-10 Lt, priklauso nuo rūšies. Konservuoti bambukai porai kartų – gal kokie 6 Lt buvo. Visų kitų ingridientų kainas žinot. Žodžiu brangiausias būna pirmas kartas, o keliems vėlesniems kartams jau brangiausių ingridientų pirkti nereikia.

    2009 12 14 at 22:12
  • Karvė

    Ką tik pasidarėm ir sukirtom – naujas #1 😀

    2009 12 15 at 20:15
  • karolis

    Sveikinam, kad pavyko ir patiko!:)

    2009 12 15 at 20:44
  • Anonimiškas

    Sudominot šiuo patiekalu. Pradejau pirkt ingredientus, bet niekur (maxima, iki, rimi) nerandu kario pastos. Gal galit pasidalint, kur tiksliai jos radot?

    2009 12 17 at 18:40
  • karolis

    Būna kartais ir prekybos centruose, jei ne, Vilniuje tikrai rasi "Skonio studijoje" (Basanavičiaus 18).

    2009 12 17 at 20:26
  • dalius

    Visgi kario pastos radau maximoje, tik ne stiklainį, o 50g. pakelį. Kaina 2,5Lt. Kadangi šeimyna neypač mėgsta aštriai tai jo liko dar vienam kartui…
    Taigi, abejojančius galiu nuraminti, kad receptas tikrai "veikia", ingredientai nesipjauna.
    Dekui už receptą ir laukiu dar… 🙂

    2009 12 22 at 11:20

Comments are closed here.